tiistai 27. lokakuuta 2015

Sly-postia

Sly33-kierros alkaa pian ja vihdoin muistin ajoissa ja pääsin osallistumaan!

Slyni laittoi ihanaa postia kertoakseen että on saanut tietoni :)

En malta odottaa kierroksen alkua!

sunnuntai 4. lokakuuta 2015

S'mores - juustokakku

Synttärikahveille meinasin ensin tehdä tämän kakun, mutta selailin 10th kitchen:iä pitemmälle ja löysin tämän S'mores cheesecaken ja se huusi syötäväksi pääsyä siihen malliin että tehtävä oli.. mittoja muutin hieman, alkuperäisessä ohjeessa esim. tuorejuustoa olisi tullut 440g ja kermaa 1,8dl mutta hyvin onnistui noilla mitoilla -eikä jää mitään yli kun kaupasta ei taida saada kuin 2dl kermaa ym..


Pohja:
9-10 grahamkeksiä (käytin itse digestivejä) muruina (3,6 dl)
3 rkl sokeria
6 rkl sulatettua voita

Täyte:

250 g hyvälaatuista maitosuklaata
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1,8 dl sokeria
1/8 tl suolaa
2 dl kuohukermaa
3 munaa

Vaahtokarkkipäällyste:

2,4 dl sokeria
2 munanvalkuaista
3 rkl vettä
1 tl viinikiveä (saa apteekista)
1/8 tl suolaa
12 isoa valkoista vaahtokarkkia, leikattuna neljään osaan (kastele sakset ennen leikkaamista)
1 tl vaniljasokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Sekoita keksinmurut, voisula ja sokeri ja painele irtopohjavuoan pohjalle. Paista pohjaa uunissa n. 12min.
Käännä uuni 160 asteeseen.

Sulata suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa.
Sekoita isossa kulhossa tuorejuusto, sokeri ja suola vatkaimella tasaiseksi. Lisää kerma vatkaten. Lisää myös suklaa sekä munat yksitellen vatkaten. Kaavi kulhon reunat ja pohja ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos vuokaan ja paista noin 55 minuuttia kunnes reunat ovat kohonneet ja keskusta juuri ja juuri hyytynyt.
Anna jäähtyä ja vetäytyä jääkaapissa yön yli (tai 8h).

Tee päällyste: Sekoita kuumuudenkestävässä astiassa sokeri, munanvalkuaiset, vesi, viinikivi ja suola. Laita astia kattilaan jossa on poreilevaa vettä ja vispaa kokoajan kunnes sokeri on liuennut. Nosta astia vesihauteesta ja sekoita joukkoon vaahtokarkit, anna seistä muutama minuutti että vaahtokarkit pehmenevät. Laita astia takaisin vesihauteeseen ja vatkaa kunnes on kiiltävää ja kovaa vaahtoa (n. 4min.). Lisää vielä vanilja vatkaten.

Levitä päällyste kakun päälle ja anna hyytyä noin 15 min (tai tarjoiluun asti).

Ruskista pinta joko kaasupolttimella tai uunin grillivastuksen alla -varo ettei pala, vahdi vieressä!
Tarjoa heti ruskistamisen jälkeen niin pinta on vielä rapea, rapeus häviää jääkaapissa (kakku on kyllä hyvää silloinkin..)


lauantai 3. lokakuuta 2015

Peruna-pekonivohvelit

Löysin ihanan blogin ja sieltä tämän reseptin, ei varmaan ihmetytä ketään miksi piti testata..



4 perunaa (esim. Rosamunda)
Sitruunamehua
1 pkt pekonia
1 sipuli
6 munaa
1,7 dl jauhoja
2 tl suolaa
Mustapippuria
Ruohosipulia (alkuperäisessä ohjeessa vain koristeena mutta itse lisäsin hieman myös taikinaan)
Tarjoiluun ranskankermaa
Leikkaa pekoni kuutioiksi ja paista rapeaksi, jätä valumaan talouspaperin päälle. Jos rasvaa jää, voit säästää sen vohvelien paistamiseen.
Kuori ja pilko perunat ja laita kylmään veteen odottamaan.
Riko munat isoon kulhoon ja vatkaa hyvin sekaisin.
Kuori sipuli ja soseuta hienoksi yleiskoneella (jota en omista joten käytin tupperwaren silppuria), lisää munaseokseen.
Aja perunat hienoksi yleiskoneessa (tai silppurissa) muutamassa erässä, lisää sitruunamehua soseuttamisen loppuvaiheessa. Laita harso siivilän päälle ja valuta perunasoseesta neste pois.
Lisää perunasose munaseokseen, lisää myös jauhot, pekoni (jätä hieman koristeeksi halutessasi), suola ja mausteet ja sekoita hyvin.
Lämmitä vohvelirauta (käytin kolmosta kun vaihtoehtoina on 1-4), rasvaa rauta joko säästämälläsi pekoninrasvalla tai öljyllä. Paista kullanruskeiksi (vaativat hieman enemmän aikaa kuin tavalliset vohvelit, alkavat olla valmiita kun vohvelien reunoista ei tule enää niin paljon höyryä).
Tarjoile ranskankerman, pekonin ja ruohosipulin kanssa.