perjantai 27. joulukuuta 2013

Jouluruokien hävittämistä: täytetyt rieskat

Vaikka kuinka noita jouluruokia yrittäisi ostaa niin ettei niitä jäisi liikaa yli, niin aina kuitenkin jää -eikä tietty olisikaan kiva että loppuisivat keskenkään.
Mutta kyllä kolme-neljä päivää samaa ruokaa alkaa jo riittää, tänäänpä siis tuunattiin niitä hieman. Lounaalla syötiin atomeja = lihapiirakoita joulukinkulla sekä lisänä joulupöydän salaattia (jäävuorisalaatti, kurkku, kirsikkatomaatti, paprika, päärynä, leipä- ja ruskajuusto ja pähkinöitä).

Illalla paistoin joululaatikoista rieskoja, taikinaan laitoin peruna-, porkkana- ja lanttulaatikoiden jämät (perunaa ja porkkanaa oli n. puolet isoista laatikoista kun niitä ei syö kuin mieheni, ensi vuonna ehkä pienet laatikot riittää.. Lanttua oli vajaa 1/4 ), sekoitin ne kunnolla -voisi käyttää myös sauvasekoitinta jos haluaa ihan tasaista, aika hyvin kyllä ihan pallovispilällä käsin meni muussiksi. Lisäsin maitoa sillain sopivasti ;), sitten kaksi munaa, juustoraastetta ehkä desin verran sekä jauhoja, ehkä 1½ dl tai sinnepäin.

Taputtelin taikinasta ensin kaksi isoa rieskaa pellille ja lopusta pieniä rieskoja, paistetaan 250 asteessa kunnes saavat väriä.



Isot rieskat täytin seuraavasti:
sekoitin pikaisen remoulade-soosin majoneesista, sinapista ja kurkkusalaatista, sitä pohjalle. Sitten salaatin lopusta noukin päälle tomaatteja ja parhaiten säilyneitä salaatinlehtiä, niiden lisäksi vielä marinoitua punasipulia, ruskajuustoa ja siivuja joulukinkusta.




Pienten rieskojen päälle laitoin munavoita, lämminsavulohta ja marinoitua punasipulia.



Kyllä vaan oli hyvää!

Itselleni muistiin vielä marinoidun punasipulin ohje:
2-3 punasipulia
½ dl balsamicoa
2 rkl sokeria
2-3 mustapippuria (kokonaista)
ripaus suolaa
1 dl öljyä

Kuori ja siivuta sipulit.
Kiehauta marinadin ainekset kattilassa, kaada sipuliviipaleiden päälle. Anna marinoitua ainakin useampi tunti, mielellään yön yli.

torstai 26. joulukuuta 2013

Käpykakku

Tätä tarjolla joulun kahvipöydässä.
Pelkäsin että olisi liian suklainen (jos mahdollista ;) ) muttei kuitenkaan ollut, makea toki on mutta kyllähän nyt jouluna ainakin saa ollakin ;)
Kreemin ohje Onnelilta, samoin kuin kakkupohja on kaakaolisäystä lukuunottamatta sama kuin siilikakussa.

Kakkupohja:
5 kananmunaa
150 g sokeria
125 g vehnäjauhoja

25 g kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot joukkoon hiljalleen käännellen. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm). Paista uunin alimmalla tasolla 170 asteessa noin puoli tuntia. Anna pohjan jäähtyä kokonaan ja jaa se sitten kolmeen osaan.


Täyte:
175 g tummaa suklaata 
225 g voita huoneenlämpöisenä
1 rkl täysmaitoa huoneenlämpöisenä
1 tl vaniljasokeria
250 g tomusokeria

Siivilöi tomusokeri valmiiksi erilliseen kulhoon. Sulata suklaa joko mikrossa miedolla lämmöllä tai vesihauteessa. Anna suklaan hieman jäähtyä. Vatkaa voi, maito, vanilja-aromi/raaputetut vaniljatangon siemenet, sekä tomusokeri tasaiseksi suuressa kulhossa. Lisää sulatettu suklaa ja vatkaa, kunnes seos on paksua ja kermaista.



Kostutukseen
Julmust-juomaa

Kuorrutus:
300 g mantelimassaa
n.½ dl kaakaojauhetta

Kostuta kakku julmustilla ja levitä kreemiä täytteeksi(jätä noin 1/4 pintaa varten).
Anna kakun jähmettyä hetki jääkaapissa niin leikkaaminen on helpompaa.
Leikkaa sitten sivuilta palat pois, nosta ne kakun päälle jotta saat kakusta kävyn muotoisen. Levitä loppu kreemi pinnalle.

Vaivaa kaakaojauhe mantelimassan joukkoon, kauli se ohueksi levyksi ja nosta kakun päälle, tasoita pinta. Leikkaa saksilla kävyn suomut ja ripottele halutessasi tomusokeria päälle.

Suklaa"lusikat"


Kinuskikissa oli tehnyt ihania suklaalusikoita ja kopioin sitten idean, tosin en käyttänyt oikeita lusikoita vaan jätskitikkuja.

Käytin näihin 3 levyä tummaa suklaata eli yhteensä 600g, sekä muutaman rivin valkoista suklaata koristeluihin. En laskenut montako näirä tuli yhteensä, kuvassa eivät ole kaikki..
Osaan laitoin myös karkkikepit tikuiksi :)

Näitä laitoin myös Lumiukkosoppa-pusseihin.

torstai 19. joulukuuta 2013

Vaniljafudge turkinpippurilla

Tein myös marraskuun sly-paketin ohjeella vaniljafudgea.

Kuva on nyt surkea (näyttää melkein leipäjuustolta :D) mutta maku oli loistava!
Koostumus jäi liian pehmeäksi, olisi pitänyt keittää pidempään mutta kun ei joutanut ;) No, ihan omaksi iloksi nämä teinkin joten ei haittaa mitään, ihanasti maistui nuo turkinpippurit tuolta makeasta toffeesta!

2 dl kuohukermaa
2 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl voita
2 rkl turkinpippurirouhetta

Mittaa kaikki ainekset kattilaan lukuunottamatta turkinpippurirouhetta.
Kiehauta ja keitä noin tunti kunnes seos on paksuhkoa ja vaaleanruskeaa. Hämmennä kokoajan puisella lastalle ettei pala pohjaan (no en sekoittanut muttei palanut, laitoin levyn ja kattilan väliin sellaisen ritilän ;) ).
Seos on kiehunut tarpeeksi kun se jähmettyy palleroksi kylmään veteen tiputettaessa.
Laita seos yöksi leivinpaperilla vuorattuun vuokaan jähmettymään. Ripottele turkinpippurirouheet päälle ennen jääkaappiin laittoa. Leikkaa aamulla paloiksi.

Lumiukkosoppa

Tein vielä lumiukkosopat kerhotätien lahjakasseihin, vähän poikkesin ohjeesta mutta idean otin Redroselta, ja mukaan tulleiden suklaa"lusikoiden" ohje Kinuskikissalta, postaan ne vielä myöhemmin erikseen.
Tämä runo tuli pusseihin, hieman sisällönmukaan muokattu alkuperäisestä :)
 
Tässä kahteen soppapussiin tulleet ainekset eli minivaahtokarkkeja, suklaalusikoita, karkkikeppejä ja rommipullot.




Kaurakeksit purkissa

Tämäkin ohje sly-paketissa, ja myös nämä purkit löytyvät meidän kerhotätien lahjakasseista :)

kokoa n. litran kokoiseen lasipurkkiin kerroksittain seuraavat ainekset (nuo minun purkit oli n. 8 dl:n vetoisia joten rusinat jäi pois mutta laitoin ohjeeseen että voivat ne lisätä -tai suklaata, vaikka se oli sly-kierrokselta pannassa mutta -luojankiitos- muutenhan se ei ole!):

3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
yhteensä 3,5 dl sokeria (käytin tavallista, ruokokide- ja fariinisokeria -olisi pitänyt laittaa purkkiin toisessa järjestyksessä ettei olisi niin valkoinen alaosa mutta myöhäistä..)
2,5 dl kaurahiutaleita
lopuksi rusinoita niin paljon kuin purkkiin mahtuu.

Kerrokset kannattaa tasoittaa ja painaa kasaan ennen seuraavan lisäämistä jotta ne pysyvät kauniisti erillään.

Konjakkisinappi

Heti kun pääsin sly-paketin postauksessa manaamaan etten ole ehtinyt leipoa tai tehdä mitään, sainkin kipinän muutamana iltana lasten nukkuessa ja miehen vahtiessa vauvaa tehdä kaikenlaista! ;)

Tässä ekana marraskuun sly-paketista konjakkisinappi:

 1 tlk Colman's sinappijauhetta
1 dl sokeria
2 dl kermaa
3 rkl ruokaöljyä
3 tl vaaleaa viinietikkaa
ripaus suolaa
1-2 rkl konjakkia

Mittaa ainekset kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä muutama minuutti. Varo polttamasta pohjaan.
Laita valmis sinappi kuumennettuun lasipurkkiin ja nosta kylmään.

Tästä määrästä tuli kolme tuollaista purkkit + yksi puolikas purkki (vetoisuus taitaa olla n.1½ dl, eivät ole ihan piripintaan täysiä).

Tosi tujua tavaraa on kyllä, mutta varmistin vielä äidiltäni että sen kuuluukin olla noin vahvaa, itse kun aina ostan ja syön vain noita mietoja sinappeja, mutta eiköhän tätä kinkun päälle meilläkin sivellä tänä jouluna -purkit annoin myös lahjaksi kerhon tädeille lahjakasseissa joihin tuli muitakin juttuja :)

maanantai 16. joulukuuta 2013

SLY25 Joulukuu: Uuden vuoden tarjoilut

Hain paketin jo viikonloppuna mutta aika taas karkasi käsistä ja nyt vasta ehdin postaamaan, pahoittelut sly! :)

 Kuvasta puuttuu kaurakeksipaketti joka piileskeli kahvinkeittimen takana kun kokosin paketin tuotteet tänään aamulla ryhmäkuvaan!
Paketista löytyi siis keksien lisäksi
~tomusokeria
~mangoviipaleita (purkit olivat ottaneet kuljetuksessa pahasti osumaa mutta näitä nykyaikaisia purkkeja voi ymmärtääkseni käyttää vielä vaikka olisivat kolhuilla, ne on kai pinnoitettuja niin ettei siitä liukene mitään..?)
~liivatelehtiä
~pursotuspusseja
~lumihiutalemuotti -minulla on samanlainen isompana, nyt sai sekin kaverin :)
~reseptit mangojuustokakkuun, rukiisiin joulutorttuihin porotäytteellä, perunasalaattiin sekä pikeeriin, nämä kaikki taas sellaisia joita haluan kokeilla!
Noinkohan sitä saisi aikaiseksi tuota pikeeriä kokeilla ja koristella muutamat piparit vähän hienommin, nyt on ohje ja tarpeitakin, vielä vaan se ylimääräinen aika ja kärsivällisyys puuttuu.. ;)


Suurkiitokset ihanasta paketista ja oikein ihanaa joulunaikaa sinulle sly!

Ja sly, sen haluan sanoa että oikeasti tuntuu pahalta kun en ole ehtinyt kokeilla kaikkia lähettämiäsi reseptejä, ne ovat sellaisia mitä kyllä vielä teen heti kun löytyy aikaa! Vauvaneiti on nyt monta viikkoa ollut äitin sylikissa eikä millään viihtyisi muualla (tätäkin kirjoitan yhdellä kädellä tyttönen sylissä), ja usein leipominen kuitenkin on sellaista ettei voi aina keskeyttää siksi aikaa että vauva taas nukkuu tms.. Mutta kyllä minä vielä! :)

perjantai 6. joulukuuta 2013

Mustikkakakku itsenäiselle Suomelle

Leivontafoorumin joulukuun haasteena on "Joulukuun 6. päivä! -eli leivotaan ITSENÄISYYSPÄIVÄN kunniaksi jotain hyvää, jossa huomioidaan joulukuun kuudennen juhlallisuus!"

 Pohja:
3 munaa
3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja(/Maizenaa)
3/4 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
hieman sinistä pastaväriä (Royal Blue)

Täyte:
200 g sitruunatuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 rkl sokeria
1-2 dl mustikkahilloa

Kuorrutus:
250 g vaahtokarkin makuista kaulintamassaa
sinistä pastaväriä
sinisiä ja valkoisia sokerihelmiä
sokerikuorrutetta
tomusokeria & kimalletta

Vatkaa munat ja sokeri, yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne vaahtoon, nostele hyvin sekaisin. Lisää pastaväriä ja sekoita varovasti tasaiseksi.
Kaada taikina uuninpellille ja paista 225 asteessa n. 8 min.
Kääri levy kahden leivinpaperin välissä pyyhkeen avulla rullaksi ja anna jäähtyä -näin pohja ei repeile myöhemmin sitä käärittäessä.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi, lisää sokeri ja tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi.

Avaa pohja rullalta, tarvittaessa poista paiston tummentama pinta. Mittaa pohjan sivu ja jaa se kolmeen osaan.
Levitä jokaisen osan pintaan ensin mustikkahilloa ja 1/4 tuorejuustovaahdosta. Kääri ensin yksi osa rullalle, sen jälkeen toinen osa ensimmäisen rullan ympärille ja vielä viimeinen osa tämän rullan ympärille.
Nosta rulla pystyyn tarjoilulautaselle ja levitä loppu vaahto pinnalle.

Kauli kaulintamassa ohueksi, nosta se kakun päälle ja siloita pinta. Värjää ylijäänyt massa siniseksi pastavärillä, kauli ohueksi ja ota lumihiutalemuotilla kuvioita. Kiinnitä kuviot kakun pintaan sokerikuorrutteen avulla. Liimaa sokerikuorrutteella myös helmiä kakun pintaan.
Siivilöi vielä kakun päälle ja lautaselle tomusokeria ja ripottele kimalletta.


torstai 5. joulukuuta 2013

Epäonniset marmeladit

Testasin sly-paketissa tullutta marmeladiohjetta jo viime kuussa, en vain ole ehtinyt sitä postata, kynttilähommissa elämme vuoden kiireisintä aikaa eikä oikein mitään muuta ehdikään tekemään kuin juoksemaan esittelemässä ihanuuksia ;)

En vaan tiedä teinkö jotain väärin, vai mitä tapahtui, mutta marmeladit eivät ihan onnistuneet.
Ohjeessa sanottiin että näitä täytyy kuivattaa huoneenlämmössä 1-2 vrk ennen sokerointia, mutta kun olivat kuivaneet ei näihin enää mikään sokeri tarttunut ja olivat todella sitkeitä ja pinnalta kovia.. :/

Hauskannäköisiä niistä tuli kun käytin erilaisia muotteja:

 Hello Kittyjä
 Joulukuusia ja lumiukkoja
 Ruusuja ja sydämiä