sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Talvimetsän siilikakku

Leivontofoorumin marraskuun haasteena on "Leipomus, jonka aioin tehdä" eli valitaan vuoden 2012 haastetöistä jokin jonka on aikonut tehdä, ja tehdään se.

Itse valitsin Onneli78:n tammikuun 2012 haastetyön, Talvimetsän siilikakun.


(ohje kopioitu Leivontafoorumilta, omat lisäykset kursivoituina)

Pohja
5 kananmunaa
150 g (reilu 1 ½ dl) sokeria
150 g (2 ½ dl) vehnäjauhoja

(laitoin itse vielä 1tl leivinjauhetta jauhojen sekaan)

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot joukkoon hiljalleen käännellen. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm). Paista uunin alimmalla tasolla 170 asteessa noin puoli tuntia. Anna pohjan jäähtyä kokonaan ja jaa se sitten kolmeen osaan.

Kostutus
¾ dl vastapuristettua appelsiinimehua

Täyte
300 g appelsiinimarmeladia (kaupan valmis marmeladi käy myös hyvin)
+
Voikreemi:
1 ¼ dl sokeria
½ dl vettä
1 kananmunankeltuainen
250 g suolatonta voita
10 tippaa appelsiiniaromia (käytin sitruuna-aromia)

Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja anna kiehua, kunnes seoksen lämpötila on 117 °C (siihen menee noin 5 minuuttia). Ota kattila liedeltä, lisää keltuainen ja vatkaa seos kylmäksi. Lisää pehmeä voi ja appelsiiniaromi ja vaahdota kuohkeaksi vaahdoksi.

Täytä kakku. Laita alimmainen kakkulevy jollekin alustalle ja kostuta se appelsiinimehulla leivontasudin avulla. Levitä pintaan puolet appelsiinimarmeladista ja sen päälle noin 1/3 voikreemistä. Nosta päälle keskimmäinen kakkulevy ja täytä se samalla tavalla kuin alimmainen väli. Nosta päällimmäinen kakkulevy ja kostuta sen reunoja hieman appelsiinimehulla.

Muotoile veitsen avulla kakusta siilinmuotoinen leikaten viistosti ylhäältä alaspäin. Kakun toinen pää saa olla reilustu suipompi ja matalampi. Nosta leikatut reunapalat kakun päälle, jotta pinta saa pyöreyttä. Pienillä reunapaloilla voi tilkitä pieniä reikiä. Levitä loppu voikreemi tasaisesti kakun pintaan.

Kuorrutus
400 g luonnonvalkoista marsipaania

Kauli marsipaani tomusokeroidulla alustalla 2 - 2 ½ mm paksuiseksi ja niin isoksi levyksi, että reunat ulottuvat reilusti kakun alareunan yli. Nosta se kakun päälle ja siloita pinta kämmensyrjällä. Leikkaa kakun alareunaa myöten ylimääräinen reunaosa pois. Siirrä kakku tarjoilualustalle. Leikkaa terävillä saksilla siilin piikkejä marsipaaniin pitäen sakset noin 45 asteen kulmassa. Terävöitä tarvittaessa piikkien päitä.

Koristelu
pieni pala (noin 50 g) marsipaania
valkoista ja vaaleansinistä tomuväriä
hopean- ja valkoisenhohtoista kimallejauhetta ja koristeglitteriä
tomusokeria

Värjää marsipaani valkoiseksi. Pyöritä siilille pieni nenä ja silmät ja sudi niihin vaaleansinistä väriä ja kimallejauhetta. Kiinnitä ne paikoilleen sokerikuorrutteen avulla (tein silmiin vielä pieniä yksityiskohtia).

Kauli loppu marsipaani levyksi ja paina siitä lumihiutalemuoteilla kuvioita. Sudi lumihiutaleihin kimallejauhetta.
Siivilöi kakun pintaan tomusokeria. Siivilöi tomusokeria reilummin myös tarjoilualustalle lumeksi ja ripottele siihen koristeglitteriä. 

(Minulla ei ollut lumihiutalemuottia (paitsi liian iso), joten jätin koristeet tekemättä, kimallejauhettakaan ei ollut, käytin vain tomusokeria ja glitteriä)

maanantai 18. marraskuuta 2013

Leivontafoorumin lokakuun leivontahaasteen palkinto saapui!

Tänään sain paketin ihan kotiovelle asti DanSukkerilta.

Runsas (ja painava! ;D ) paketti sisälsi 
~fariinisokeria
~Siro erikoishienoa sokeria
~Tomusokeria
~Hyytelösokeria
~Tummaa muscovado ruokosokeria
~Vaniljasokeria
~ja monta vihkosta reseptejä, päälimäisenä kuvassa hyvin myös tämän kuun sly-teemaan sopiva vihkonen :)

Suuret kiitokset sponsorille palkinnosta ja äänestäjille äänistä!

Palkitut Ruisnapit löytyvät täältä.


 

lauantai 16. marraskuuta 2013

SLY25 Marraskuu: Pienet lahjat

Osallistuin pienen tauon jälkeen taas Salainen LeivontaYstävä-kierrokselle.
Eilen mies haki pakettini postista, itse podin migreeniä noin viidentoista vuoden tauon jälkeen (en kyllä ollut kaivannut!) joten en uskaltanut itse lähteä ajelemaan autolla..

Mutta suuresta paketista paljastui seuraavaa:
~rusinoita
~sokeria
~sinappijauhetta
~Turkinpippurirouhetta
~Kuningatar-pilttiä
~leivinjauhetta ja vanilliinisokeria
~AB-lakut lapsille
~ihana kortti ja käsinkirjoitetut(!! <3) reseptit: Vaniljafudge, Kaurakeksit purkissa, Konjakkisinappi sekä Marmeladit.

Jokaiseen ohjeeseen paketista löytyy jotain tarvittavaa.

Aivan ihana paketti, reseptit on kaikki sellaisia jotain tulen varmasti tekemään, itseasiassa just jonkin aikaa sitten tuota sinappia mietin että osaisinkohan tehdä ja olis kiva kokeilla, ja nythän mulla on sitten hyvä ja testattu ohje!
Samoin kuin noita purkkikeksejä oon miettinyt että olisivat hauskoja lahjoja antaa, ja nyt on niihinkin hyvä ohje, eli jonnekin meiltä tänä jouluna lähtee muistamiseksi keksejä purkissa :)
Marmeladeja en ole koskaan tehnyt, nyt metsästämään agar-agaria (varmaan apteekista saa?) ja testaamaan nekin, sekä vaniljafudget turkinpippurilla kuulostaa aivan mielettömän hyvältä :P
Näistä tulee ehkä lahjat mulle itselleni ;)

Kiitos hirmuisen paljon sly ihanasta paketista, oli ihan mun juttuja nuo reseptit ja lapset oli iloisia lakuista, kuvailin tuossa pakettia ja kolme hiipparia tuli viereen "...mitä nuo lakut on? Onko ne MEILLE!" ja hyvä että kuvan ehdin napata kun ne oli jo mennyttä ;) 
Ensi kuuta odotellen :)

torstai 7. marraskuuta 2013

Piparkakku

Olin suunnitellut leipovani jotain ihan muuta, mutta mokasin yhdessä valmistusvaiheessa ja koska en voinut tehdä samaa juttua uudestaan koska raaka-aineet oli loppu (salamyhkäistä, eikös vaan ;) ), minulta jäi sitten 250g huoneenlämpöistä voita käyttöä vaille ja piti keksiä jotain.
Tein sitten omasta päästäni piparkakun.  
 

250 g pehmeää voita
200 g fariinisokeria
5 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1½ rkl piparkakkumaustetta
2 tl kanelia
50 g kuoretonta mantelirouhetta

Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten, lisää munan kaveriksi aina tl jauhoja jottei massa juoksetu.
Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne vaahtoon, sekoita tasaiseksi. Lisää mantelirouhe ja sekoita vielä.

Paista voidellussa sekä jauhoitetussa vuoassa 175 asteessa noin tunti.

Sitruunajuustokakut 30-vuotiaalle

Viime viikonloppuna päästiin juhlimaan taas yhden ystävämme kolmekymppisiä. Sankari ei tosin itse tiennyt koko juhlista etukäteen, on hänellä vaan viekas vaimoke ;) Minä sain kunnian tehdä kakun juhliin, sain vapaat kädet, ja päätin tehdä sitruunajuustokakkua, koska muistelin sankarin tälläistä joskus meillä kehuneen kahvipöydässä (tämä painui hyvin mieleen siksi, että todella harvoin hänelle muuten mikään makea maistuu ;) ).

Tarvikkeet yhteensä kolmeen kakkuun:
Pohjat:
600 g digestivekeksejä (näissä yksi kakku gluteeniton, eli 200 g gluteenittomia digestivejä sekä 400 g tavallisia)
300 g voita

Täyte:
4 prk (eli 800 g) Valio Viola sitruunatuorejuustoa
8 dl kuohukermaa
16 kpl liivatelehtiä
3 dl sitruunamehua (n. 5 sitruunasta)
4 dl sokeria
0,6 dl vaniljasokeria

Kiille:
6 dl Juissi sitruuna-lime-mehua
6 kpl liivatelehtiä
keltaista pastaväriä

suklaata spritsaukseen

Leikkaa leivinpaperista sopivat pyörylät irtopohjavuokien pohjille (käytin 2x24cm & 1x26cm vuokia).
Murskaa keksit esim. laittamalla ne muovipussiin ja hakkaamalla kaulimella.
Sulata voi, sekoita siihen keksimurska ja painele irtopohjavuokien pohjalle.
Laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen vähintään viideksi minuutiksi.
Purista mehu sitruunoista, kuumenna se kiehuvaksi ja liuota liivatteet mehuun. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Sekoita tuorejuustoon sokerit sekä liivateliuos. Lisää kermavaahto ja sekoita/vatkaa tasaiseksi.
Kaada täyte vuokiin.
Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti ennen kiilteen valmistamista.

Laita kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna 2 dl mehua kiehuvaksi, liuota liivatteet siihen, lisää loppu mehu (huoneenlämpöinen!) sekä pastaväriä hieman jotta saat kiilteestä kirkkaan keltaista.
Kaada kiillettä varovasti, hiljalleen kakkujen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Sulata tummaa suklaata ja spritsaa kuvioita kakkujen päälle.
 


 

"Ruisnapit"

Leivontafoorumin lokakuun haasteena oli leipoa vientituote.
Tein haasteeseen ruisleivän näköisiä suklaapikkuleipiä.
50 g voita
150 g tummaa suklaata
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
tomusokeria

Sulata voi kattilassa, lisää suklaa paloina, sekoittele kunnes on sulanut tasaiseksi. Anna jäähtyä.
Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Lisää jäähtynyt suklaasula, sitten jauhot joihin on sekoitettu leivinjauhe ja vaniljasokeri.
Laita taikina jääkaappiin noin tunniksi.
Pyörittele taikinasta pieniä palloja, litistä niitä hieman ja laita pellille.










Siivilöi pinnalle tomusokeria.
Paista 175 asteessa 10-15 minuuttia, anna jäähtyä.



Sijoituin haasteessa toiseksi, kiitokset kaikille äänestäneille!
Tässä kommentit:
6. Ruisnapit / taikataikinat 5+3+5+5+1+5+5= 29p
Olen edelleenkin katkera tälle simppelille idealle, että miksi itse en tajunnut ajatella näin yksinkertaisesti! Hienoa!
Ihastuttavia!Tosi hyvin oivallettu, miten saa tehtyä täysin ruisleipien näköisiä herkkuja! Näitä onkin pitänyt monesti tehdä eli nappaanpa reseptin talteen :)
Etta ovatkin just ku ruislimput!
Aivan kuin aidot!